Sidan innehåller annonslänkar
Riedel

Riedel - Riedel Karaff Boa

Visa prisuppgifter

Läs mer och köp

Boa är en exklusiv vinkaraff från Riedel med ett vackert, slingrande utseende. Boa är ett utmärkt exempel på när form och funktion samspelar på bästa sätt. Tack vare karaffens form bildas ett vakuum inuti som påskyndar dekanteringen och vinet blir på ett smidigt sätt maximalt luftat. Riedel kallar metoden för "double decanting". De flesta viner, både vita och röda, mår bra av att luftas innan de ska serveras och att bara dra ur korken räcker inte eftersom ytan som exponeras för luft är för liten utan vinet behöver dekanteras för att uppnå önskad effekt. När vinet utsätts för syre startar en oxideringsprocess, fler aromer släpps lös och doften blir större – kort och gott, vinet kommer smaka bättre. Om du häller vinet försiktigt längs kanten på en karaff exponeras vinet maximalt för syre, du kan även snurra karaffen ett par varv och sen låta vinet stå i minst 30 minuter, gärna längre. En tumregel är att ju strävare och fylligare vin, desto längre bör det luftas. Olika viner dekanteras av olika anledningar; Så gott som allt rött vin tjänar på att luftas och det är inte bara för aromernas skull. Ofta kan röda viner i regel upplevas som mindre sträva efter luftning. Man kan med fördel även dekantera ett rött vin för att inte mognadsfällningar och bottensats ska hamna i vinglaset. Även en del vita viner får mer doft och smak om de luftas innan servering, framför allt fatlagrade viner i den högre prisklassen. En del vita viner har hög sulfithalt och svaveldoften kan rensas bort genom luftning. Vita viner innehåller däremot inte så mycket tanniner och färgämnen, alltså blir det oftast inga eller lite fällningar i samband med mognad. I stort sett alla bag-in-box viner är ungdomliga och kommer att må gott av att luftas ordentligt innan servering. Vin på box har även mer tillsatta sulfiter för att inte oxidera i förtid varför de även av den anledningen tjänar på att luftas. Riedels munblåsta karaff Boa är tillverkas för hand av skickliga yrkesmän i Tyrolen i Österrike. Med största noggrannhet och expertis inom glasblåsning garanterar det att karafferna uppfyller Riedels höga standard - varje karaff är ett unikt hantverk.


Beställ Riedel - Riedel Karaff Boa på nätet redan idag. Köp inför black friday, cyber monday eller på mellandagsrea med eventuell rabatt. Här har vi samlat mer information om produkten Riedel - Riedel Karaff Boa inom kategorin Karaffer.

Kategori: Karaffer
Artikelnummer: 74934
Visa fler

Från kunskapsbanken

0

År 0 är ett årtal som enligt traditionell årtalsform inte existerar. År 1 e.Kr. enligt den Gregorianska kalendern följer direkt efter år 1 f.Kr.. Enligt ISO-standarden för datum- och tidsangivelser (ISO 8601) som även tillåter negativa årtal, finns dock år 0000 som motsvarar det år som traditionellt betecknas år 1 f.Kr, och år -1 betecknar år 2 f.Kr. Astronomer har länge använt detta sätt att räkna årtal på, så ISO-8601-åren kallas ibland astronomiska årtal; dock brukar astronomerna hoppa över de inledande nollorna och bara använda så många siffror som behövs. Ett förslag till kalenderreform som tillkommit av andra skäl är Holocen-eran (HE). HE följer ISO:s standard genom att lägga 10 000 år till den traditionella årtalsformen. Följande tidsaxel visar på frånvaron av år 0. Varje ruta är ett år, gränslinjen mellan rutorna är nyåret. Mellan ruta [1 f.Kr.] och [1 e.Kr.] finns alltså inget år. Frånvaron av år 0 innebär bland annat att man måste tänka sig för om man vill fira ett jubileum av en äldre historisk händelse. Den som exempelvis ville fira 2 500-årsjubileet av slaget vid Marathon, år 490 f.Kr. kunde då inte göra det år 2010, utan först år 2011. Detta framgår tydligt om man i stället daterar slaget enligt ISO-standarden; då inföll det nämligen år -0489. En förklaring till varför år noll inte funnits i traditionell årsräkning är att årtal från början är ordningstal: det första året efter Jesus födelse, det andra året ..., och så vidare. Man kan jämföra med hur den svenska kungalängden numreras, exempelvis Gustav den förste, Gustav den andre; så kommer man så småningom till Gustaf V och Gustaf VI. Man säger inte att Gustav Vasa var Gustav den nollte, eller att den trettioförsta december följs av den nollte januari. Även månader och dagar i datum är ordningstal, till skillnad från vanliga klockslag där i stället passerat antal enheter anges.